Monday, 26 December 2011

Ipoh Dan PUO

Guyz!


Nih guwa nak story skit pasal PUO. Guwa nak bangkitkan memori budak2 poli yg study kat citu. Ampa jangan marah noh..

Guwa study kat sane taun Jan 2008- July 2009. Sepatutnye abis Dec 2008 jugak. Akibat terlampau banyak guwa habiskan masa utk buat kajian di Ipoh, Lecturer guwa berbesar hati menawar sem extend untuk guwa. Guwa pon lagi berbesaQ hati menerima pelawaan tu.. Padahal malas study x hengat..!

Oke..

Rasa-rasanya student PUO mesti kenai org lam pic nih kan? Ni la dia Ungku Omar. Nak tau pasal dia.. P la google sendirik.. Guwa malas nak carik..

Ari tu masa guwa p Shah Alam. Guwa ade singgah kat Ipoh. Saje-saje mengimbau kenangan masa duk kat Ipoh. Hehe.. Sambil jalan-jalan tu guwa bole tersenyum sorang-sorang. Gila ka pa mamat nih.


Ampa tau kedai kat gambaQ ataih nih kat mana?? Sapa-sapa yang belajaQ kat PUO mesti tau la. Kat sebelah Mesjid. Bila balik kelas, mesti singgah kat sini. Sedap woo..!! Murah2..




Ni la mesjid kat depan Poli. Dekat je. Mesjid nih la jugak guwa p smayang teraweh masa bulan posa. Tp guwa rasa skali je kot lam bulan posa tu. Sebab assignment memang banyak masa tu. Sifat pemalas tu pon ada jugak. Tu, Nampak ATM tu. ATM ni la student-student PUO akan withdraw PTPTN yang depa dapat. Kadang-kadang tu aku panas ati jugak. Ade plak dengan suaQ pendek datang sini nak tekan duit. Pompuan lak tu.. Guwa nak tegur pon serba salah. Respek la kat aji-aji yg ade kat mesjid tu!



Yang nih pulak namanya dah habaQ kat gambaQ tu. Dataran Niaga Taman Cempaka. Guwa ingat lagi 1st time datang taman nih. Ijan si budak rumah guwa tye "weh, awat x jumpa-jumpa taman cempera nih!". Klau korang nak tau, cempera nih budak2 utara maksudkan poyo.

 Dan lagi satu. Kitorang klau ramai2 makan dalam satu meja, mesti buat bising n ketawa berdekah-dekah. Sampai satu ari, Ajib-budak umah guwa jugak, gelak x ingat dunia sampai jatuh dari kusi. Guwa pon hairan cane mamat tu leh jatuh kusi, padehal gelak je kot. Guwa dengan selamba bangun dari meja tu dan trus balik sambil gelakkan ajib tu lagi.. Hahahah!!



Sketsa di depan kedai mamak nih
Hari : Bulan Posa
Time : 1.30 PM

Anip : Weh, aku dah mintak izin pinjam kete dari Afif

Kronik : Oke, jum p Maya dah la. Guwa x mau p jauh2, kang kne usung ngan van jenazah plak bile kantoi nnti

Anip :  Ok

Maka, 2 ekor nih pon sampai kat De Maya Corner. Guwa pon melangkah dengan hati-hati, supaya xde org yg kenal guwa  sekitar kedai makan tu. Lebih banyak langkah guwa, lebih dalam guwa rasa diperhatikan. Ahh.. tu cuma mainan perasaan. Tiba-tiba...

Ramesh : "Woi kronik! Lu pya pencil box sudah tinggal dalam bilik kuliah td." menjerit sambil berhentikan moto

Kronik : "Yeke, A'ah la.. nih pencil box guwa la. Guwa mau g fotostat nih. ok la bye!" kaber line sambil buat-buat nak ke kedai buku.

Lepas 10 min kemudian.... Guwa pon membawa bungkusan makanan utk anak2 yg dah tunggu di rumah. Cilake punya anip.! Tak bagi signal langsung..!! Naseb bek guwa pandai kelentong..



Ini Caltex.. C.A.L.T.E.X... bunyiknye caltex... Tempat isi minyak.. So, bile balik kg, kitorang akan berhimpun di sini bagi Anak-anak Utara Bikers. Penah mase nak cuti raye cina. Lebih kurang 40 bijik moto yg siap diubah suai dan yang stendet-stendet pon ade berkumpul kat cni.

Jadi, kitorang bertolak lebih kurang 2.30 p.m dan sampai kol 7.30. Biase nye 2 jam je, tapi kali nih dah jadi lebih 2 jam. Sebab ade yg nak singgah RNR, tayar pecah, jumpe awek jap. Mang sangat bangang!



Kedai nih orang ramai panggil RHB je. Bukan RHB yang Bank tu. ni RHB - Restoran Halimah Bachik. Ce korang tgk kat kedai tu. NAsik AYam dia memang perghhh..!











oke la..  Guwa X larat nak karang lagi la.. Guwa attach je gambo ek. Klau pape hal, Lu karang sendirik ye.. hehehe..! Papai.~

Friday, 23 December 2011

Perihal si Pesbok Timeline

Guyz!

Lu tau ape tu Facebook? Kompom la tau kan. Nih guwa nak cite kat lu. Guwa dah join Facebook Timeline. Pergh.. Guwa sgt teruja. Macam belog guwa tengok. Iyelakan. Siap ade header, bagai lagi lah.


15 min pertama..


Setengah jam kemudian..


*******************************


wehh Mark Zukenbek.. Bak balik pesbok guwa hat lame..!! Guwa x leh blah ngan pesbok baru.. lembab kot nak loading page..!!!

Sunday, 11 December 2011

Poyo 5



p/s : Jangan harapkan  org len..

Thursday, 8 December 2011

Poyo 4



p/s : guwa nak penulis novel ombak rindu buat cover novel dia..!!

Wednesday, 7 December 2011

Tuesday, 6 December 2011

poyo 1



p/s : xyah nak ngutuk! guwa tau x elok.. ada aku kesah?? hehe.. kesah la wey..!!

Sunday, 27 November 2011

Jam , cincin dan ........

Kesah bermula adanya hari selepas hujan

Aku terjaga dari tido.. Tido yg lena kerana hujan yg lebat serta angin-angin yg kencang menggoyangkan pokok sehingga mengeluarkan bunyi yg agak menyeramkan. Tapi itu aku tak pernah endah. Aku adalah seorang yg tidak percayakan benda-benda tahyul. Semua tu hanyalah cerita dongeng yg diturunkan kepada anak-anak supaya tidak bermain di senja dan malam hari.

Aku pon bergegas mengambil tuala. Tuala biru hijau yg cukop usang dan lusuh. Memang favourite aku sejak abis skola lagi. Sudah 2 tahun aku menggunakan tuala tu walaupon disuruh mama utk tukar yg baru. Aku tetap berdegil.

Degil..

Jam tangan, gelang kulit, rantai silver satu persatu aku tanggalkan. Diletakkan atas meja study betul2 bersebelahan laptop aku. Meja yg aku menelaah buku dan juga bermulanya kesah aku dan Markonah. Walaupon namanya agak kuno. Tp perwatakan sgt aku senang bila disisi. Hubungan bermulanya di Facebook dan diakhiri di Facebook juga. Walaupon tak berjodoh. Aku tetap doakan beliau sentiasa bahagia. Itu sumpah aku..!

Selesai mandi, aku mengenakan jeans Levi's yg dibeli di bundle pasar malam Jelutung dan baju Evisu berwarna hitam. Ditengah baju dijahit dengan lambang evisu yg kainnya berbulu seperti carpet yang berwarna coklat. Jam tangan, gelang kulit dan rantai silver yg ditanggalkan tadi di pakai semula.

kletak.. kletak..

pedal gear moto Yamaha Lagenda ditekan supaya lampu Neutral menyela.

"weh! hg nak p mana??" - Aman menempik sambil buat muka penuh tanda soal.

"Ucux nak p makan sat. Anje tolong jage umah. Nanti Ucux bawak balik makanan untuk anje ok"

"pui.. bila masa aku jadik bini hang!? - Aman jelir seboleh-bolehnya

*************
Enjin moto dimatikan.

Alip segera keluar dari rumahnya. Mungkin kerana sifat ingin tahu beliau. Dia memang terkenal dengan sifat tu di poli. Sampaikan semua orang menggelarkan beliau " annoy @ annoying". Sebab beliau akan byk bertanya di dalam kuliah serta dalam perbincangan walaupon perbincngan itu hanya di meja makan.

"ciss, aku ingat Dianna yg datang td. Apehal ko datang cni? - Alip mulakan perbualan

"waalaikumsalam" salam aku beri bersama senyuman

Alip terkulat-kulat bila mendengar aku memberi salam.

"weh, guwa ingat Ipoh nih kecik, Tp bapak besaQ gile. Naik barai moto aku nih nak sampai umah ko!" 

"C bai.! stakat Taman Cempaka ngan Taman Razaki nih x sampai 10 minit kot. Dah la datang tak bagitahu. Mati-mati aku ingat Dianna datang bawak assignment Pn. Norlia td. Aku ade gak soh die belikan lunch utk aku. Dah pukul 2 kot. Boleh mati kebulur aku camnih. Minah nih pon manenye tak sampai-sampai" - balas Alip

"Sabar la der. Tak lari klau gunung dikejar. Hahaha..! Ni ha.. Guwa nak bagi surprise kat lu. G tgk lam rega moto aku"

" Eh, Pesal ko yg bawak assignment nih? Nasik nih utk aku gak ke? - Alip mengukir sedikit senyuman tapi nampak kepahitan lam senyuman tu.

"Td ha.. Mase guwa on d way ke Kedai Kak Ton. Tetiba je minah tu kol guwa. Soh singgah umah die jap sbb ternampak guwa lalu depan umah die. Alih-alih dia soh guwa pass assignment nih kat ko then soh plak guwa tapaukan nasik nih utk ko. Baekkan guwa nih. Minah yg biarkan ko mati kebulur cakap nak g zoo taiping, jumpe skandal ape ntah."

"isk.. Budak2 remaja skang nih. Nak berskandal pon ngan babun dalam zoo. Yg segak bergaya macam aku nih x nak la plak. Mentang-mentang aku pakai moto cabuk Yamaha Sport je" - Alip buat muke sedih

"poddah.! muke elok skit je dari babon, ade hati kat Dianna konon. Guwa tak pe la kekacakan tu ada"

Kah!! Kahh!! Kahh!!
kedua-dua ekor beruk pon ketawa berdekah-dekah.

*******
Enjin dimatikan sekali lagi bersebelahan van rojak buah di Padang Polo. Rojak nih memang agak popular di sekitar bandar Ipoh. Dah jadi trend kehidupan pelajar poli. Beli rojak kemudian lepak di pondok yg disediakan di tepi-tepi padang. Muke bertentangan dan mule adegan-adegan panas berlaku disitu. Aku tak ambik pusing perkara-perkara tu selagi tak melibatkan aku.

 Aku pon mengambil port pondok yg ujung skali. Pondok yg agak tersembunyi. Agak terlindung dengan pokok-pokok yg ditanam oleh Majlis Bandaraya Ipoh. Kasut Adidas Superstar aku diletakkan di tangga. Aku mengambil beberapa helai surat khabar yg ditinggalkan sebagai lapik utk aku bersila. Sambil aku nikmati rojak tu aku membuka jam sambil berangan menyuap rojak gadis yg secantik Lisa Surihani di pondok tu.

tiba-tiba

" eh, sapa plak tinggai cincin nih.!?" - cakap aku sendirian

2 bentuk cincin terselit di celah pagar pondok.
"cilaka! mesti budak-budak yg beromen nih tinggai kat cni. Ahh aku dulik apa" 

Aku pon menyarung cincin tu di jari manis dan kelingking. Sebab salah satu cincin tu saiznya agak kecil. Cincin-cincin itu diperbuat dari silver agak nya.. Sah.!! tertera 925 di bahagian dalam cincin. Ukiran sangat cantik walaupun aku nih jenis tak tahu seni ukiran. Ukiran bermotif diamond dan daun pada cincin besar. Cincin yg berada di jari manis aku plak tiada ukiran. Cuma terdapat dua garisan berhampiran dengan sisi kiri dan kanan cincin itu. Kedua-dua cincin nih keadaan sgt elok. Tak de langsung kesan calar-calar.

"mungkin owner cincin nih putus cinta kot. Sebab tu la dia tinggai kat sini" aku berbisik sendirian

Sesudah je rojak dihabiskan. Terus aku balik ke rumah. Keadaan mendung sejuk membuat mata aku lali. Kipas brand KDK pulak berpusing dan radio cabuk dipasang. Memang tabiat aku.

Tido
******

Kuk... kukkk.. kukk.. Amin mengetuk meja study.

"weh kronik! dah maghrib"

Tersentap seketika. Mata aku terkebil-kebil melihat Aman agak berlainan kali nih. Berkali-kali mata aku digosok. Memang sah apa yang aku tgk.

"hang nih nak p kenduri doa selamat ke dengan kepiahnya, baju melayunya.. tak penah-penah guwa tgk hang lagu ni"

"nak solat la" - Aman berlalu dengan selamba

"Alhamdulillah lah!! Ade gak peneman guwa kat syurga nnti.!! hehehe"

Aku pon bangun dari tempat tido. Seperti biasa ja aku ke meja study. Baju dibuka, seluar ditanggalkan dan dilemparkan  ke dalam bakul sebelah meja study.

"Hurm.. Agak2 nye bila la aku nak basuh baju-baju nih. Kan bagus ade bini, boleh lah dia basuh, jemur lipatkan baju-baju nih"

Gelang kulit, rantai banger dan cincin-cincin yg dijumpa tadi ditanggalkan. Eh! ada kekurangan ja. Aku mengamati betul-betul barang yg aku tanggalkan. Sial..!!!

"Jam guwa tertinggal kat pondok..!!"

Aku periksa betul-betul di tempat tido aku. Bantal, selimut, cadar semua aku lempar di lantai. Satu bilik aku geledah. Tak jumpa. Sah.! memang aku tinggal kat pondok.

Aku mandi dengan tergesa-gesa. Sesudah mandi, aku tunaikan rukun Islam yg kedua. Dengan segera aku ke pondok td. Kebetulan tak de sesiapa kat situ. Aku naik ke pondok tu. Tapi hampa. Jam tangan aku dah takde.!!! Sedih!! Walaupon tak mahal, tp banyak berjasa dan kenangan aku dengan jam tu..!! Itulah nasib kalau lalai sangat. Tambah pulak terlalu leka dengan cincin yg baru jumpa. Lepas nih aku janji akan lebih berhati-hati dan akan cermat setiap barang yang aku miliki.

Sumpah aku!!

**************

Kehilangan jam td betul-betul buat aku rasa tak selesa. Sentiasa teringat dan makan masa untuk aku sesuaikan diri dengan kehilangan jam tangan. Sesekali aku terpandang tangan kiri bila mahu melihat jam. Tp kosong...

 Sekarang baru aku sedar. Hubungan kita sesama insan.. Jangan kita abaikan yg memang dekat dan milik kita. Sama konsep dengan jam tangan tadi. Kita dah miliki. Tapi lalai dengan perkara yg baru. Terutama org yang kita sayang.

Walaupun sekarang nih kau dah dimiliki orang len, Aku tetap doakan kau bahagia.!!!

Sumpah aku..


sila abaikan ayaQ kotak.. heheh..




 p/s : cuba letak tangan kiri korang kat dada.. Rasa-rasa benda apa paling dekat ngan hati?

Wednesday, 23 November 2011

Belated Wordless Wednessday! BAIK UNTOK KITA..!!!

Guyz..!!

Guwa rini agak lambat nak post pasal WW nih..! So, kira belated je lah ey.. Kui3.. Ala.. Besday buleh plak korang kira lebih kurang.. Buleh la ey.. Please2..!! hihi 

: )      (rasa cam comey plak buat cam nih)



p/s : guwa sangat tak teringin ayaQ nih!!


Monday, 21 November 2011

Lu ada hal??

Guyz!

Guwa rasa.. Skang nih peminat-peminat bola semakin ramai. Melalui pemerhatian guwa, yg x penah minat bola tiba-tiba menjadi peminat setia bola. Guwa rasa banyak faktor la yang menyebabkan bola jadi permainan yg menjadi kegilaan org ramai.

Antara faktor-faktor nya...

1. Baru rasa CLASS bile org len cite pasal bole, org tu leh nyampuk.



Dollah Salleh : "eh, ritu aku tgk game Mokhtar Dahari timbang bola sampai palang gol. Gila dasyat. Ronaldo xde can langsung nak kelecek. Cian betul"

Saffe : "poyo la ang nih, aku ada time tu kot.. Ang x pasan ka??"

*********

2. Suka bertengkaQ team mana kuat sampai bertumbuk-tumbuk


Achmad : "Team aku nih kuat. mane de team len leh lap team aku.! Stakat Chelsea tu, Lauk-lauk ja. Player team aku siap bole menari2 sebelum buat score.! Ko ade??"

Asrul : "Ko jangan cakap besaQ besaQ sangat. Ko duk bising-bising nih ko duk sokong team mana?"

Achmad : "Team Jerai FC, Wakil Daerah Gunung Jerai. Minggu depan depa baru nak masuk Quarter Final"

Asrul : "........... oke"

***********
3. BF minat giiiiileeerrr bola


Ucux : Hye anje! Lame la x sembang-sembang ngan anje.

Anje : Bukan tadi tengahari da call ke gile??

Ucux : Sembang-sembang pasal bola la ngek!

Anje : Owh.. len kali abaQ siang-siang (gitau awal-awal).

Ucux : Anje, Ucux ade beli suar dalam utk anje, siap ade gamba Drogba lagi

Anje : Owh yeke!! wahh, X sabar nak pakai..!! ( dalam hati "pegi mampus la dgn Drogba kau tu" )

***********

4. Taik Judi


Pak Semaun : Ello Bro, Guwa da SMS team guwa! Lu jgn lupa nak bet lak nnti. Duit Guwa da kasi sama Ah Chong! Cukop game guwa kutip duit.!! (penuh konpiden dapat untung bila men forecas

Bookie : Oke boss! Guwa doakan lu menang! Itu dewa kaya mesti tolong sama lu

Pak Semaun : Thanx!

********

5. Keja part time kat  Al-Ikhsan

Kronik : Guwa cari baju mesia x jumpa2..!!

*********

Tu serba sedikit pasal peminat bola. Guwa x cakap kosong la. Klau korang x caye, try la tye membe-membe lu.! Hehe.. Guwa sendiri cam tu. Baju MU ade org bagi. So, Guwa pakai secara otomatik, dah di label sebagai MU fan. Seb bek la dapat baju team kuat. Hehehe.. Bole blagak sikit la.! Sumpah guwa x minat tgk bola! Tp guwa slalu main bola dan futsal masa skola.. Lu ada hal ka guwa minat ke tak minat??



p/s : Baju nih guwa beli kat uptown Perda. Rm 28 murah ke mahai???

Thursday, 17 November 2011

KOnsert & Ceramah

Guyz!


Minggu lepas.  Guwa keja malam.. So, Pagi ari adalah time tido la. Dalam kol 12 tengahari cam tu. "trett..!!! treeett..!!" henpon nokia kecik guwa bunyik. Nak hangen pon xde maknenye. Guwa celik mata yg x brapa ikhlas. Tengok no yg call guwa tu area KL. "Adeh, bank mana plak yg tepon pagi2 nih?" sambil terpikir pagi ke?

*************
Kronik : helllloooo!

Company A : Hello, Saya dari Syarikat SCI COM. Boleh bercakap dengan En.Kronik?

Kronik : Ye saya.

Company A : En sila jawab 1 soklan dari kami dan En berpeluang menerima 2 tiket ke konsert search fenomena  percuma pada 19hb. En berminat?

Kronik : Free?? Oke je.! Kui3..

Company A : En ade perasan tak kat kotak rokok new pack ade perkataan 'RELOC'?

Kronik : Tak prasan lah. Rokok ape ey?

Company A : Dunhill lah.!

Kronik : Jap2. Nak ushar. Haa.! Ade..

Company A : Oke. En bagi alamat umah En

Kronik :  Eh?? Jalan A, 13600 Prai, Penang.. Yg tu je ke??

Company A :  A'ah. Yang tu je. Nanti En terima 2 tiket dari kami. Sekian terima kasih.



************
Guwa tercengang. Main2 ke ape minah nih. Macam tu pon boleh ke?? Hahaha.. Yang penting Ari ahad lepas guwa dah terima Tiket tu.. Tp, servis dah bertukar tangan. Kawan guwa mintak beli. So, Guwa jual je kat dia.. Walaupon hati yg berat, guwa redha.!! Guwa ada plan len utk ari  tu.

kuliah Ustaz Azhar Idrus 

p/s : kui2..

Buang tebiat

Guyz.!


Pagi nih mimpi apa ntah.. Guwa rasa cam nak taip2 ja.. Salam jumaat~

Slamat hari Jumaat,. Mintak maap ye klau ada salah silap. Ingat kena tungga raya je ke nak mintak maap? Hehe. Hari penghulu segala hari. Elok la kita bermaap-maapan.

Korang jangan nak mengulaQ ja. P buat keja.!! Hehehe.. Hat laki2 tu tghari ari nnti jgn lupa.! Semayang jumaat.. Rock2 jugak~ Solat jgn tinggai. Oke la guyz.! Have A Nice Friday.! Bukan Good Friday ye~ Hehehe. Peace yo.!

pic : from google. (xdak kena mengena)


  p/s : imej guwa google ja - SPRAY MALAM JUMAAT?? choi~

Tuesday, 15 November 2011

Jangan pandang kecik

Guyz..!

Jangan pandang kecik?? Betul ke ayat tu?? Kui2.. Jangan pandang rendah kot. Tak pe la. Asalkan korang paham kan. Ni guwa nak crita si makhluk yg kecik. Tapi, sakitnya diri sendirik yang tahu. Haha.Tahu kan apa tu semut? SEMUT je guwa nak crita??  Hahaha.. bukan semut api, bukan semut hitam yg main lawan2 tu.. Ini SEMUT SELANGOR. Entah la. Guwa x penah tau pesai diorg panggey semut selangor. Nak cakap semut tu pakai jersi selangor xde la. Kaler semut nih merah ngan itam.. Tak sama kan ngan kaler jersi Selangor.! Tingat dialog KL gangster. " Pasar borong Selangor'' (slang omputeh).

Ni guwa nak tunjuk skit gambaQ semut yg x bape kacak tu.!


Tau kan? Tak tau?? google je la.

Tapi guwa nak crita pasal semut nih. Klau tak salah guwa, masa guwa umoQ dalam 7-8 taun.. Masa skola rendah la. Guwa penah kena sengat ngan makhluk kecik nih..

Gini ceritanya. Guwa ngan membe guwa a.k.a jiran sebelah. Main2 kat depan umah. Masa tu ade timbunan pasir2. Biase la kan. korang penah gak kan main pasir masa kecik2 dlu. Kat tepi pasir2 tu ade pokok pelam. Klau area kelantan diorg panggil pokok pauh. Jangan plak mandai2 g cakap pokok pele'.

Korang                      : pacik, saye nak buah pele' sekilo.
Pacik jual buah mangga : ok, mu g belake'. aku nok bagi ko mu buah pele'.

Haha..! Sure2 korang lari lintang pukang pas pacik tu follow korang g blakang.

Oke, balik cerita asal. Kat pokok pelam tu la si natang nih duk biak. Mase tengah main2 ngan si Fendi. Tiba2 guwa teriak.. Klau kat area penang nih teriak = nanges. Fendi tergamam jap. Hairan sebab pe. Rupanya semut nih baiknye menonggek sambil lepaskan air2 yg dah lama bertakung kat punggung dia. Cilakoi. Bole plak si Fendi ketawakan guwa.!


Guwa demam dekat seminggu. Bengkak nye sampai 4-5 ari baru surut.. Keesokan harinye Fendi jumpa guwa ajak main pasir lagi. Guwa tolak pelawaan dengan baik. Pas 2-3 ari, guwa dengar mama guwa cite, FENDI DEMAM SEBAB KENA GIGIT NGAN SEMUT SELANGOR.. Padan muke.. kui2. Gelak lagi hang kat aku.! Tuhan bayaQ cash. Tak main la kredit2..


Ni ade lagi crite minggu ni jugak.

Mase tengah makan kat kedai Pokok Ceri. Nama sempena pokok ceri yang tumbuh di sebelah kedai. Tengah sedap2 guwa minum sambil sembang2 ngan Zainol. Boleh plak semut nih gigit! Bila masa lak buat terjun tiruk dari pokok tu pon guwa x sedaQ. X sampai sminit, mulut guwa rasa pahit2. Meremang bulu roma sebab terkejut. Masuk arini dah 4 ari bengkak tak surut2. Haih la semut..

So, Korang ati2 la ngan semut tu ye. Jangan blagak hero cuba2 sengaja biar semut tu sengat. Kompom demam. Hahaha..

p/s : Kecik-kecik cili padi.. Yg kecik jangan sangka tiada bahaya nya. Hihi..

Monday, 14 November 2011

Bila hari malang..

 Guyz..!

 Minggu lepas, minggu paling bz kat tempat keja.. Guwa kena siapkan beberapa kertas keja(kadang2 rasa cam keja kerani la plak).  Tp yg tiba2 bikin guwa panas bila lepas dari break time, guwa bukak lek file yg guwa save, ade plak error message kuar..! Hangen satu badan guwa.. Naseb bek la pc yg guwa gune pc company. Klau pc guwa, sure2 dah bersepah isi perut pc tu.


Tp member guwa yg x brapa hensem datang kat guwa. " Allo kawan, lu berbudi bahase sikit la dgn pc tu. Aku rase2 klau pc nih bole menjawab, kompom 'kimak' dia sound kat lu. Dah la siang malam lu blasah dia buat kija. Nah, amik pendrive nih. Dalam tu ada ubat. Guna sebaiknya."

Tersipu2 guwa dengan ayat mendalam mamat tu.. So, guwa pon guna la 'ubat' yg bole selamatkan data guwa tu. 

RECUVA
 
Nih Guwa bagi cara nak menggunakan nya memandangkan pagi nih guwa baik ati nak share ngan korang.

Cara menggunakannya amat mudah :


1. Selepas muat turun dan install, korang perlu mengklik ikon di desktop korang dua kali untuk run program tu.

2. Pastu, korang pilih drive apa yang hendak di'recover' atau diselamatkan atau dikembalikan. Jika pendrive, pilih drive untuk pendrive korang.

3. Kemudian klik Scan. Tunggu sehingga Recuva selesai mengimbas drive tersebut.

4. Senarai fail yang boleh diselamatkan akan terpapar. Pilih fail yang berkenaan, dan klik Recover untuk kembalikan fail tersebut.

5. Lihat direktori tempat korang recover tadi untuk fail yang berjaya diselamatkan.

Banyak perisian seperti ini di internet, tetapi kebanyakkannya adalah berbayar. Cuma klik di sini untuk website memuat turun perisian tersebut, http://www.filehippo.com/download_recuva dan Klik "Download".

OK, selamat mencuba dan semoga korang suma berjaya.

Tuesday, 8 November 2011

Cherita Dongeng

Guyz..!

Lama dah guwa x ngadap blog nih. Agak bz tu x la, cuma malas ja. Bukan apa, saja nak fokus PESBOK.. heheh. Oke la. Cerita nya start Deepavali.

                    -------------------------------------------

Depavali.
Guwa cuti dalam 3 ari. Start cuti ari Sabtu dan mula start keja ari Selasa malam. So, Guwa ajak la kawan2 p mandi manda. Tapi suma x mau. So, guwa yg di Penang kol adik guwa kat Shah Alam.

Kronik : Ello bro, pukol 3 petang nih guwa mau p sana. Besok kol 8 pagi guwa
           gerak balik Penang semula. OK ka?

Erry     : OKE JE


-transport : SYM 250cc
-12 jam je kat Shah Alam / 5jam pergi 8jam balik sebb sesat sampai KL Sentral (cilaka.!)




Cuti ujung bulan
Guwa busan lepak kat umah. Pegi tanjung, pusing2 cari idea tempat nak lepak, then patah balik umah sbb x jumpe.. Sampai je kat umah guwa pon onn Facebook, ade mamat PM.

Fitri : Hello Bro.! Apa cer!?

Kronik :  Dah lama dah..

Fitri : Apa yang lama dah!?

Kronik : Ntah.. Kui3..

Fitri : Babi.. Jum p sedim

Kronik : Cilakoi. OKE JE

Fitri : Nak ajak sapa lagi?

Kronik : Tak payah ajak org len dah.. Depa suma kencing nnti

Fitri : OKE JE


Cuti Raya Aji ke 3
Tengah tido nyenyak. Treett.. teeett.. lagu Cinta Muka Buku berkumandang.. Cilake. Sapa la call pagi2 buta nih.. " voice call from NKO"

NKO : Weh, siap2 kaih. Smlam janji nak p makan Nasi KandaQ Kg Melayu ngan Hilmi

Kronik : Hala2.. Duk tengah mandi nih.

NKO : Mana da org angkat fon masa mandi la sengai.!

Kronik : Cibai, Kantoi plak! hehehe.. Sorry la bro. Tengah sikat rambut nih.

NKO : Hg jgn duk kencing la. Td hg mula2 angkat kol pon dah dengaQ hg
        berdengkoQ lagi. Lagi 15 minit aku sampai depan umah hg. Klau hg x siap
        lagi, aku sepak2 pintu umah hg..!

Kronik : OK JE


Sedang kitorang makan Nasi KandaQ Kg Melayu tu, tetiba ja Hilmi bagi idea

Hilmi : Weh, alang2 ada kat jum kita bukit bendera

Kronik : OKE JE

NKO : aku pon OKE JE





p/s : Guwa x pecaya pada janji2.. hahaha.. 

Saturday, 29 October 2011

Wat d Eff.!!

-Guyz

Guwa rasa sgt lapaQ td. So, Guwa goreng mee segera indo mee. Ala, yg mane kene rebus2 dlu then buang ayaQ rebusan tu. Pastu baru masukkan bumbu dan kicap dia. Huhu, Pastu guwa tanpa belas kasihan dan pecahkan sebijik telur.. berderai kuning2 telur tu bersama putih telur. ibarat ikan dilaut, asam didarat. Dalam periuk, bikin muafakat.




Tapikan, masa guwa makan tu akak guwa terliur, guwa cakap.. " nu.. ataih rak ada lagi 4 bungkuih.. p masak sendirik.!" -dengan siyes dan muka kononnye lapaQ.

Baru je 2-3 garpu, akak aku lak buat muke kesian. Part nih yg x best nih. Aku pon dengan redhanye pon suap secubit meggi. Dalam ati aku cakap "ahh.. jadi la byk nih.. klau nak lagi, jap aku masak sedozen, x abis siap la aku sumbat2kan lam mulut ang.!" -walaupon x sampai ati nak cakap camtu

Baek punya guwa duk kira helaian meggi, tetiba je ade sorg minah nih post satu VID kat wall dia. Vid dia berbunyik begini :-



p/s : Guwa cukop trauma klau laki sembang i u i u.. -nah akak, tolong perabeh meggi nih.!! Sumpah guwa x menyesall!!

Surat Layang

To the person who read this letter is suppose i know that would be the best person to my lovely one. You are lucky to have her. Cause im so lucky to know her, but things just came up and we dosen’t belong each other anymore. But i want her to be happy, so happy that things would not came wrong anymore. So... this is my guide for you, to her...

pic : google


1) Masa memula dok keluar dgn dia pastikan, anda tahu.. yang dia ni pemalu orgnya. Amat pemalu. Banyakkan berbual dgn nya. Buat jokes if u know... Dia ni pemalu tapi akan jadi rapat dgn anda jika anda bagi ruang utk dia selesa dgn anda. Make her feel comfort as u can.

2) Bila keluar, pergi makan. Jika boleh biar dia order, biar dia ambik masa berapa lama yang boleh. Bukan dia memilih, just dia curious nk makan semua menu2 yg ada, tu yg susah nk buat pilihan. Ingat, bagi dia masa.

3) Seperti yang di sebut bagi dia masa, even masa dia makan. Dia makan memang slow.. bukan slow sebab apa, maybe dia amalkan gaya pemakanan yang sihat. Tapi alert okey, jangan kamu cepat makan dari dia, pastikan kamu makan lagi slow dari dia. Try biarkan dia habiskan makanan dia dulu if sebaliknya, kang dia tak abih makan.

4) Kalau keluar, tak tahu pergi mana. Bawak dia pi tempat yang luar dari kebiasaan. If selalunya kita akan pi mall, if boleh bawak dia pergi tempat yang luar dari tu.. contoh taman bunga, muzium, tasik ke. Cause dia jarang dapat keluar, so spent time dgn dia. Keluar and have fun, don’t need to rush nk pi mana-mana. Cause dia ok je nak pergi mana2, sebab time ni dia dah selesa dgn kamu.

5) Jika sms / call dgn dia pastikan try dpt satu masa yang panjang untuk berbual dgn dia, dlm satu hari tu. Cause time tu, dia akan cuba nak manja dgn kamu dan mengadu dgn kamu tentang hari nya. Dan time ni cuba jadi pendengar yang baik, bukan pendengar yang buat2 baik. Okey.. Try to listen, and you will know time ni, dia betul2 sudah sayangkan kamu. She trust you.

6) Surprise kan dia. Buat benda yang dia tak jangka kamu buat. Bukan buat benda bukan2, try to be sweet as you can. Cause simple thing dia akan ingat buat selamanya. Dan dia akan hargai apa saja yang kamu buat kan. Contoh, belikan air tin kat dia, dan make sure ada dua pilihan so dia boleh choose mana satu.

7) Dia ni kadang2 boleh mood swing.. boleh moody gak. Tapi sabar yang penting, dia swing ada sebab. Kadang2 kita manusia ada juga moody nya kan.. so.. bykkan bersabar dan ikut je perangai dia. Kalau boleh, senyum even dia tengah marah2.

8) Dia suka kalau di beri perhatian cause dia memang perlukan semua itu. Contohnya, try ask her how is her day, ok tak?  Cuba berikan perhatian sepenuhnya, bukan sikap mengkongkong, just try bg perhatian and bagi yang terbaik anda pernah beri sebelum ini.

9) Satu hari demi satu hari, cuba jadi lebih dari apa yang anda penah lalui. Cuba jadi lebih sayang apa yang anda penah beri untuk hari ni. Berikan lebih jangan kurang~

10) Now she is your’s so, thanks kepada diri dia sebab beri kamu peluang untuk menjadi something and someone dalam hidup dia. Sebab dia jarang beli peluang pada orang yang baru dia kenal. So..be your best cause you have her, is the best thing from God.

Be someone to her cause you already have her, that the best thing. Beggin you please take care good for me, to her. Pastikan dia sentiasa berseri dengan senyuman dia. Love her ok like how much i love her.



p/s - surat nih guwa mintak dari adik guwa.. hehe. bukan guwa yg karang k..!!

Thursday, 27 October 2011

UCUX & ANJE


UCUX : anje nak adiah x??
ANJE : nak3..!!
UCUX : Jum ikut ucux
ANJE : jauh lagi ke?
UCUX : dah sampai.. OK. pejam mate dlu.
ANJE : ala.. x shuke surprise2 nih..
UCUX : nak ke x nak? org nak bagi banyak bunyik lak
ANJE : yela3
UCUX : tadaaa..pilih la yg mane satu..bayar sendirik!!! ( sambil lari2 anak )
ANJE : konpius ( sambil cabut highheel, tutup sebelah mata utk tepatkan target )

Imaginasi penulis~

p/s : hidup kita penuh warna warni <3

Monday, 24 October 2011

Panggilan yg wajib dijawab!!

Guyz.!

Henpon korang canggeh ke? Touch Screen? Android? Iphone? BB? ntah natang pa lagi kan.. Canggeh guwa cakap. Guwa ade la sorang membe nih. Henponnye x penah kekal lebih dari 3 bulan. Ade je ditukar ngan henpon baru. Kadang2 tu sampai 3-4 fon skali gus dlam satu masa. Tak heran la klau kau tu anak org kaye. Lubang rezeki ade mane2 kan? Tapi tu la, mang guwa jeles. Henpon guwa dah berlumut nih x bertukar2. Asyik tuka firmware je. Seb bek lah bole buat sendirik. Klau guwa nak anta kedai?? Sorry to say la bro!

Ini guwa nak gtau. Parents guwa lagi canggeh.. Skali dapat panggilan. Dari TABUNG HAJI. hua2. Panggilan haji beb.! hehe.. Akhirnya beliau-beliau dapat gak buat Haji. Cam best je. Sampai demam2 lew. Kata org demam sebab rindu.


Sumpah guwa happy.. Mama.. sampai sane nanti doa depan kaabah ye. " Moga2 anakku dapat bini yg cantik molek serta baik budi pekerti". Amin.. Guwa still ingat lagi masa makan kebab kat depan masjid NABAWI. Sedap beb. Siyes sedap... Oke. Guwa mau kasi vid. Enjoi.!


Thursday, 13 October 2011

Sial larh!

Boss..
pic : google

Perkataan pertama aku utk entry ni dah berubah.. Tp entry nih je la. Ni la nasib klau kerja ngan majikan. Mesti ada BOSS..!!

Guwa ada seko BOSS.. Baik budi pekertinya memang x disangkal oleh org2 sekelilingnya. Boss mcm ni la guwa x penah jumpa. Peramah macam haram, pemurah cam cilake, tolak ansur cam sial..



Khamis ( x ingat minggu bile )

Asyik guwa bersantap dengan member2 guwa, "truuutt.. truutt..." - henpon guwa berdering.

"Adeh, kimak nih call plak" - bisik guwa perlahan. Geng2 guwa mengangkat kening tanda tya siapa yg call..

"Hallo, Kronik aa..  Where r u?? KC told me, he want to teach us how to debug that hardcore board. Please come to line rite now." - amoi engineer bercakap.

"I'm eating la. Oke. Give me 10 minutes to finished it." - jawab aku lebey kurang.

Sial betul la minah nih. time guwa makan la dia nak call.. Guwa pon segera abiskan minuman. Guwa masuk production line.

                 --------------------------------------------------

"Oke, we start now, U dah lame debugkan? Slalu u start dari mane?? - pandai plak apek nih cakap dalam bahasa melayu.

"from this 1 history,  board nih failed kat voltage. Klau kita tengok, supply dia memang cukop 24V, tp bila sampai kat test point, voltage drop till below 50% dari yg dia nak. So, I will probe at IC yg sense voltage tu." - guwa cuba kaber line kononnya dah debug board tu.

"hurmm.. Maybe u betul, but i will probe at this coil. Coz, this coil will produce voltage what IC21 set. - sepatah haram aku pon x paham..

                    -----------------------------------------------

So, guwa pon layan org tua tu kononnya blaja debug dengan dia.. Susah2 payah dia probe kat coil tu tp reading tetap tunjuk result yg pass. Apek tu pon mula gelabah konon nya nak tunjuk terer. Last2 skali Apek tu soh guwa swap( tuka) coil td dengan coil board yg pass. Cilake betul.

Coil dah di swap - failed lagi. Apek tu soh tuka yg baru.. Sial betul la apek nih. X nak plak buat sendirik. Kena plak issue, part tu dari store. Mau sampai petang kena tggu.

Maka, masa nya telah sampai.! Coil yg baru siap bersinar2 lagi bercahaya sudah sampai.. Guwa tuka part tu.

Test..

Test failed...

"Ok la, U try debug, till pass. U try probe kat IC yg u mention td. I nak masuk office. Ade conversation with our customer nnti" -  si apek bersuara.

"Paang...!!" used coil hinggap meja debug setelah boss guwa masuk je lam opis..

dah rase buduh tu xyah nak buat pandai, buduh sumbung lak tu.. dah selesai guwa kemas2 nak balik sempat lak bergosip ngan partner guwa shift malam.

              --------------------------------------------------------

Minggu guwa kerja shift malam
- ade satu board agak hardcore jugak la dia setelkan. Failure hampir sama. Patut la apek tu juah nak tunjuk terer.. PUIII..!!


Patut ke Guwa bunuh je apek tu ataupun guwa sound je??

Sunday, 9 October 2011

Titisan idea


 Guyz.!


Sejak kebelakangan nih tampat guwa asyik ujan je. X tahu plak tempat ampa camne kan. Bila ujan ja, guwa suka lepak kat luar umah. Depan umah guwa mang ade kusi meja utk lepak2. Guwa akan lepak sambil minum MILO ngan layan ROKOK ( AMARAN KERAJAAN : ROKOK MEMBAHAYAKAN KESIHATAN )

Sambil2 guwa layan ujan tu, guwa berangan la pape patut. Cari idea utk setel masalah (kalo ade). Klau x salah guwa, ujan nih pon satu terapi. Try la search kat En.Google.

Tp klau dah lewat malam2 tu xkan la nak lepak kat luaQ umah kan.. So, time tu guwa kat dalam umah. Guwa nih mang kaki chatting. Hobi sejak dlu lagi. Mase tu la idea guwa mencurah2 utk bersembang.

Ingat lagi guwa ade ayat sorg minah nih. Mase tu mang ujan lebat. Guwa gune tips yg membe guwa bagi. "mainkan lagu". Mase tu xde pesbok lagi. Guwa gune Yahoo! Mesengger. Guwa ingat lagi mase tu cuti. Ari ahad if i not mistaken (budget speking).  Guwa pun voice call awek tu, then guwa play la lagu2 yg pemes time tu. Tp guwa xde bercakap langsung. Biarkan lagu tu dimainkan je. Guwa sembang gune chat je.. HIK2 (really miss for that moments). Sampai la satu ari, tetiba je awek tu diam. Rase2nye dah ade boy kot. Itu kes guwa main kecoh. Hahaha.. Harap2 kau bahagia..!


Then, kalo guwa call sape2 ke, mesti time ujan jadi call tu berejam lamenye.! Dulu time guwa study, guwa slalu arap ujan time kelas. Tambah2 plak kelas petang. Berpeluh beb kalo terik. Dah macam bilik mayat kalo kuliah tu kat dewan. Mane x nye, dewan yg guwa study tu kne bukak kasut.!! Bau bangkai beb..


So, Klau ujan2 tu korang jangan nak merungut. Guwa cukop pantang klau org merungut pasai ujan. Guwa slalu cakap " nih baru ujan dunia". Hahha.. Ade ke ujan akhirat? klau panas akhirat guwa tau la.. :P