Thursday, 13 October 2011

Sial larh!

Boss..
pic : google

Perkataan pertama aku utk entry ni dah berubah.. Tp entry nih je la. Ni la nasib klau kerja ngan majikan. Mesti ada BOSS..!!

Guwa ada seko BOSS.. Baik budi pekertinya memang x disangkal oleh org2 sekelilingnya. Boss mcm ni la guwa x penah jumpa. Peramah macam haram, pemurah cam cilake, tolak ansur cam sial..



Khamis ( x ingat minggu bile )

Asyik guwa bersantap dengan member2 guwa, "truuutt.. truutt..." - henpon guwa berdering.

"Adeh, kimak nih call plak" - bisik guwa perlahan. Geng2 guwa mengangkat kening tanda tya siapa yg call..

"Hallo, Kronik aa..  Where r u?? KC told me, he want to teach us how to debug that hardcore board. Please come to line rite now." - amoi engineer bercakap.

"I'm eating la. Oke. Give me 10 minutes to finished it." - jawab aku lebey kurang.

Sial betul la minah nih. time guwa makan la dia nak call.. Guwa pon segera abiskan minuman. Guwa masuk production line.

                 --------------------------------------------------

"Oke, we start now, U dah lame debugkan? Slalu u start dari mane?? - pandai plak apek nih cakap dalam bahasa melayu.

"from this 1 history,  board nih failed kat voltage. Klau kita tengok, supply dia memang cukop 24V, tp bila sampai kat test point, voltage drop till below 50% dari yg dia nak. So, I will probe at IC yg sense voltage tu." - guwa cuba kaber line kononnya dah debug board tu.

"hurmm.. Maybe u betul, but i will probe at this coil. Coz, this coil will produce voltage what IC21 set. - sepatah haram aku pon x paham..

                    -----------------------------------------------

So, guwa pon layan org tua tu kononnya blaja debug dengan dia.. Susah2 payah dia probe kat coil tu tp reading tetap tunjuk result yg pass. Apek tu pon mula gelabah konon nya nak tunjuk terer. Last2 skali Apek tu soh guwa swap( tuka) coil td dengan coil board yg pass. Cilake betul.

Coil dah di swap - failed lagi. Apek tu soh tuka yg baru.. Sial betul la apek nih. X nak plak buat sendirik. Kena plak issue, part tu dari store. Mau sampai petang kena tggu.

Maka, masa nya telah sampai.! Coil yg baru siap bersinar2 lagi bercahaya sudah sampai.. Guwa tuka part tu.

Test..

Test failed...

"Ok la, U try debug, till pass. U try probe kat IC yg u mention td. I nak masuk office. Ade conversation with our customer nnti" -  si apek bersuara.

"Paang...!!" used coil hinggap meja debug setelah boss guwa masuk je lam opis..

dah rase buduh tu xyah nak buat pandai, buduh sumbung lak tu.. dah selesai guwa kemas2 nak balik sempat lak bergosip ngan partner guwa shift malam.

              --------------------------------------------------------

Minggu guwa kerja shift malam
- ade satu board agak hardcore jugak la dia setelkan. Failure hampir sama. Patut la apek tu juah nak tunjuk terer.. PUIII..!!


Patut ke Guwa bunuh je apek tu ataupun guwa sound je??

7 comments:

nuyui a.k.a miss YUI said...

bunuh lg snng..hahah..

En. Kronik said...

oke. besok project A : KILL OUR BOSS

ღ pink velvet ღ said...

bunuh! hahaah~
pandai speaking? belajar kat gee ke? ahaks~~

Pen MErah said...

sbr bro. hehehee

En. Kronik said...

hehe.. sabo da nih

ch000tz axoera said...

uwaaaaaaaaaaaa ur boss ada ekor rupanyer :D

En. Kronik said...

mesti.!