Monday, 14 November 2011

Bila hari malang..

 Guyz..!

 Minggu lepas, minggu paling bz kat tempat keja.. Guwa kena siapkan beberapa kertas keja(kadang2 rasa cam keja kerani la plak).  Tp yg tiba2 bikin guwa panas bila lepas dari break time, guwa bukak lek file yg guwa save, ade plak error message kuar..! Hangen satu badan guwa.. Naseb bek la pc yg guwa gune pc company. Klau pc guwa, sure2 dah bersepah isi perut pc tu.


Tp member guwa yg x brapa hensem datang kat guwa. " Allo kawan, lu berbudi bahase sikit la dgn pc tu. Aku rase2 klau pc nih bole menjawab, kompom 'kimak' dia sound kat lu. Dah la siang malam lu blasah dia buat kija. Nah, amik pendrive nih. Dalam tu ada ubat. Guna sebaiknya."

Tersipu2 guwa dengan ayat mendalam mamat tu.. So, guwa pon guna la 'ubat' yg bole selamatkan data guwa tu. 

RECUVA
 
Nih Guwa bagi cara nak menggunakan nya memandangkan pagi nih guwa baik ati nak share ngan korang.

Cara menggunakannya amat mudah :


1. Selepas muat turun dan install, korang perlu mengklik ikon di desktop korang dua kali untuk run program tu.

2. Pastu, korang pilih drive apa yang hendak di'recover' atau diselamatkan atau dikembalikan. Jika pendrive, pilih drive untuk pendrive korang.

3. Kemudian klik Scan. Tunggu sehingga Recuva selesai mengimbas drive tersebut.

4. Senarai fail yang boleh diselamatkan akan terpapar. Pilih fail yang berkenaan, dan klik Recover untuk kembalikan fail tersebut.

5. Lihat direktori tempat korang recover tadi untuk fail yang berjaya diselamatkan.

Banyak perisian seperti ini di internet, tetapi kebanyakkannya adalah berbayar. Cuma klik di sini untuk website memuat turun perisian tersebut, http://www.filehippo.com/download_recuva dan Klik "Download".

OK, selamat mencuba dan semoga korang suma berjaya.

2 comments:

zuechewan said...

padan mukeee haha tp recuva ni aku guna zaman degree dulu time external hardisk corrupted dulu heeeeee.......

✿ pink velvet ✿ said...

baru pestime dgr pasal mende ni, hahaha~~