Friday, 2 September 2011

Mood Raya..!

Weh,
"Udah2 lew.. Cukop2 la beraya. Balik la umah masing2. " Jerit kronik kpd kawan2nya
Hehe. Kesian kat sapa2, yg masih bermood raya, tp aku prasan gak kat pesbok tu, ramai ja yg cakap raya taun nih x best.. Awat??? Pasai pa?? 

Aku rasa la kan, mebi sebab dunia nih bertambah canggeh. Dah x advanture lagi dah. X yah antaQ kad raya, satu sebab umah x ceria dengan kad raya gantung2. La ni semua pakai SMS, MMS, social networking website, blog ntah macam2 lagi.. Aku pon x ingat bila last skali aku sentuh kad raya. Lawak ja klau teringat pantun2 kat Kad Raya tu.. Paling pemes, ''Pecah Kaca Pecah Gelas, Lepas Bacaa Harap Balas". Siap pen kaler2 ngan wangi lagi.. Taruk bedak, Kiss ngan lipstik (pompuan SHJ). Klau ada laki buat camtu gak aku xtau la status dia apa.. Haha..!
 

Then, kuih raya.. Main tunjuk2.. Senang cakap "kuih tunjuk". Aku baru tau istilah nih 2 taun lepas.. tu pon budak melaka yg ajaQ. haish.. Lemang? Ketupat?? main beli ja kat tepi highway on d way balik kampung. Yg best lagi kalau memang duk kampung. Terus tak rasa feel balik kampung. Itu x pa la kalau duk kampung cam Kuala Nerang. Kalau sesapa yang berkampung kat Goergetown ataupon Southbay macam aku nih. Jawabnya kena kawen cepat2 ngan org dari kampung. Duduk tengah bandaQ sememangnya busan bila raya.


Baju Raya - Xdak dah nak tempah2. Lepas buka posa, dengaQ ja penyimpan mohor2 tu buat pengumuman, siap2 p QuensbayMall, Megamall, ntah apa mall lagi untuk beli baju raya. Lagi murah nak tempah.Sambil2 beli baju raya, beli kasut, gelang raya, seluaQ jeans, Baju T-shirt Levi's. Klau bajet lebey, amik Henpon raya. Hik.


Dah tu, Sampai ja ari raya. P semayang sunat raya, balik umah, Makan pape patut utk lapik perut. Mula la drama melayu petang (Lu klau sembang ngan Guwa tu ayat jangan macam drama petang2 bole?? Guwa x bole terima.. x bole belah.. siall lah.. puii..!!) Bersalaman, mintak maap sambil nanges2.!! T_T waa.. 

Petang raya plak, TidoQ.. sebab semalam BBQ sampai lewat pagi. Bini, layan tb. tengak drama raya TOLL GATE GIRL.. Siti dengan Saipol Apek Nyanyi lagu raya Anuat Zain & Ellyna, suasana ari raya.. sampai maghrib.. bangun2 layan pesbok plak.. tengok membe2 upload pic raya. Nah, tgk hat mamat tu peluk awek cenggini2 dah.. Naik juling tgk awek nih plak, kebaya kain jala separuh dada.. pergh.. Best2..

Mama : Jiji.. duk diam sat.. mama nak tidoQ~
Kronik : Lu kasi guwa mati dulu la baru guwa diam..!!
Mama : ??? (konpius sambil pegang pisau potong nasik himpit)
 
Malam lak perabeh mercun raya, stock taun lepas. Mercun mancis pun dah bunyik semput2.. Hehe. Xpala. Taun depan beli yg baru plak. Pastu makan rendang yg mak mertua masak semalam. Terlupa nak perangat, dah berbuih.. Bertambah2 bosan la raya nih.

SedaQ x sedaQ cuti dah abis. Rasa x ckop cuti nih. Jgn risau, annual leave x abis lagi. Apply ja bro. Kata kawan aku, Cuti x dibawa ke mati.. Hehehe.. Aku amat agreed..

So, abis dah cuti perayaan Hari Raya AidilFitri bagi tahun 2011. Apa2 pon tetap best sebab kebanyakan org cuti sampai 9 hari.. Cerita nih xdak kena mengena yang hidup ataupun yg dah arwah.. hehe.. So, sedekah lah Al-Fatihah kat sedara mara kita yg dah meninggal. Xpecially kedua org tua kita.


p/s amacam... cuti panjang.. best??

1 comment:

hafrawiey ozakawa said...

follow back at http://hafrawiegeek.blogspot.com/